Înapoi în viitor

sau despre cum să faci o incursiune în trecut și să oferi altora o alternativă pentru viitor

Prof. Petre Steliana, limba și literatura română, Liceul Teoretic "Ion Heliade Rădulescu" Târgoviște

Din dorința de a le oferi elevilor experiențe de viață care să îi ajute în privința viitoarelor alegeri și decizii, doamna profesoară Monica Beșleagă a organizat, pe data de 31 mai 2018, o întâlnire între foști și actuali heliazi, care au discutat cu interes despre ce înseamnă pregătirea pentru examenul de bacalaureat și ce opțiuni pot avea la final de liceu.

Desfășurată într-un cadru nonformal, această întâlnire a reunit generații diferite: elevi din clasele a IX-a A, a X-a A, a XI-a A (profil umanist, specializarea filologie – intensiv engleză) și absolvenți din anii 2009, 2011, 2014 și 2017. Această participare a generat o diversitate de experiențe și puncte de vedere, care a captat interesul elevilor dornici sa afle cum și-au ales ”cei mari” drumul după anii de liceu, dacă se simt împliniți cu deciziile luate, ce i-a ajutat în pregătirea pentru examen și ce sfaturi au pentru ei. Alături de noi au fost: Ana-Ioana Iordache (promoția 2017, studentă anul I la Facultatea de Comunicare și Relații Publice), Ana-Maria Simion (promoția 2017, studentă anul I la Facultatea de Științe si Arte, specializarea Muzică), Alexandra David (promoția 2017, studentă anul I la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Târgoviște), Mihaela Radu (promoția 2014, absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, educatoare la Gradinița ”Sfântul Francisc” din Târgoviște), Silviu Cercel (promoția 2014, absolvent al Facultății de Studii Economice), Sorin Neacșu (promoția 2014, agent de poliție și student în anul I la Facultatea de Drept și Științe Administrative), Octavian Vintilă (promoția 2014, absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice), Diana Buflea (promoția 2014, studentă anul IV la Facultatea de Medicină Veterinară, specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare), Gabriel Sandu (promoția 2011, artist autodidact), Denisa Păunescu (promoția 2009, absolventă a Facultății de Sociologie şi Asistență Socială, specializarea Antropologie). Foștii elevi, actuali studenți, absolvenți de facultate, angajați sau aflați în căutarea unui loc de muncă, au povestit despre ce înseamnă să continui sau nu studiile la terminarea liceului, să începi o facultate care să îți placă sau care să nu ți se potrivească, despre posibilitățile existente la finalul studiilor universitare. Mesajul comun către elevi a fost acela de încerca să-și descopere abilitățile, de a se perfecționa în domeniul ales, de a nu ezita să își schimbe calea dacă nu au ales-o pe cea potrivită, care să le aducă fericire și împlinire sufletească.

Activitatea a avut un impact puternic asupra elevilor, care și-au manifestat dorința de o repeta. ”Întâlnirea de astăzi mi-a plăcut foarte tare. Mi-a plăcut modul în care ei au prezentat poveștile, impresiile lor despre anumite lucruri. Am ascultat cu atenție tot ceea ce au spus, iar o parte chiar îmi va fi de folos. Mi s-a părut o activitate foarte interesantă și plăcută” (Silvia Elena, clasa a XI-a A). ”Fiecare a avut povestea lui și modul în care a spus-o a fost amuzant. Din Înapoi în viitor trebuie sa faceți o tradiție, deoarece captează foarte mult atenția și chiar avem ce asculta: păreri diferite, povești diferite, perspective diferite” (Alexandru, clasa a XI-a A). ”O activitate ce a avut un mesaj pentru noi, ce ne-a schimbat puțin percepția despre cum să tratăm și cum să ne organizam în special învățatul pentru examenul ce urmează. Ce mi-a mai captat atenția au fost acele vorbe prețioase: Să nu lăsăm să treacă timpul pe lângă noi și să profităm din plin de el și să facem ce știm noi mai bine, să ne descoperim calitățile de care putem profita. În zilele noastre astfel de lecții de dirigenție ar trebui să facem” (Radu Ionuț clasa a XI-a A,). "Carpe diem și Fă ceea ce-ți place. Cred că acesta ar fi rezumatul activității. Chiar dacă sunt tineri, au avut ce să ne spună, au știut cum să ajungă la noi. Activitatea mi-a schimbat într-adevăr perspectiva. Interactivitatea face omul să se dezvolte extraordinar, chiar dacă inconștient de cele mai multe ori” (Gabriel Ivan, clasa a XI-a A). ”Au fost povești diferite, cred că asta a fost ceea ce ne-a captat cel mai mult atenția” (Carmen Maria, clasa a XI-a A).

Așadar, în urma opiniilor exprimate de către elevi, sperăm ca Înapoi în viitor să devină o întâlnire cu tradiție în liceul nostru, care să ne ofere de fiecare dată emoții, zâmbete, informații de folos, posibile răspunsuri și prilejuri de reflecție.