Identitate, armonie, realitate

Profesor Evelina Gheorghe, limba și literatura română, Liceul Teoretic "Ion Heliade Rădulescu" Târgoviște

Așa suna ultima invitație pe care am lansat-o în liceul nostru. Și pentru că părea evaziv, am venit cu niște completări: vrem să ne manifestăm plenar, identitar, artistic, teologic! Vrem să comunicăm! Să ne întâlnim, atunci!

Ne-am întâlnit în data de 16 mai, când toate formele noastre de manifestare au fost desăvârșite. Era vorba atunci să definitivăm expoziția – concurs, cu două secțiuni (fotografie și pictură), să performăm cu o mică trupă de artiști, actori amatori, din clasa a IX-a B, să se finalizeze concursul de proiecte organizat de către domnul profesor de religie Bugiulescu Marian, pentru a desemna câștigătorii, să ne organizăm, într-un cuvânt, pentru a cuvânta. Era vorba despre noi, despre eul nostru rostitor care își cerea drepturile. Ne-am pregătit! Am chemat și alți oameni pasionați și competenți să ne ajute. Carmen Rizea și Iosif Ancuța, de la clasa a XI-a A, au organizat jurizarea celor două secțiuni ale concursului. Ele au experiență ca artiști în aceste domenii, așa că, atunci când le-am aruncat acestă provocare, au început să caute criterii de jurizare și să se streseze, mai ales pentru că subsemnata nu a ratat nicio ocazie să le creeze disconfortul necesar, apărând brusc în recreații în ușa clasei lor, cu una și aceeași întrebare: Ați pregătit jurizarea? O pregătiseră! Tot ele au așezat în preziua concursului lucrările, s-au înarmat cu răbdare, foi, postituri și, cel mai important, și-au adus aparatul foto – Ancuța; flautul – Carmen (ea ar fi trebuit să vină și cu șevaletul, pentru că este o artistă pluridisciplinară/tă).

Apropo de artiștii de acest gen... evenimentul creat de noi acest lucru își propunea: să-i scoată la iveală, pe scenă, să-i facă să vorbească, picteze, cânte, interpreteze, orice! Și spre bucuria noastră acest lucru s-a întâmplat.

La ora 12, s-au strâns colegii artiștilor, profesorii lor și am invitat doi preoții, care au manifestat disponibilitatea de a fi și cuvânta alături de noi, domnii Oprea Gugu și Măcriș Iulian.

Și au început emoțiile

Sala arăta așa:

Carmen a cântat imnul național la flaut. Anul acesta, 2018, e important pentru noi. Sărbătorim centenarul Marii Uniri, momentul în care noi am câștigat o identitate pentru care am luptat sute de ani. Despre această identitate vorbim copiilor noștri. Trebuie transmis mai departe conținutul afectiv, încărcătura sufletească, sentimentul care anima masele. Copiii trebuie să învețe, pe lângă toate celelalte, și emoții pe care nu le mai pot experimenta ei înșiși, dar care sunt inerente unei coeziuni: CEA NAȚIONALĂ! Trebuie însă învățați în în stilul lor FELDEINȚA, așa cum o numea Cantemir. Așadar, am lăsat să vorbească imaginile, dar și onorata audiență, care și-a exprimat liberă crezul.

IHR for YOU înseamnă și afirmarea inteligenței. În mod cert, acest fapt s-a petrecut în momentul în care, doi dintre elevii noștri au prezentat lucrarea lor despre Realitatea confruntată cu Virtualitatea, așa cum se consumă acum de către toate generațiile, să recunoaștem! Acest subiect, intens dezbătut în momentul de față, ne preocupă în egală măsură pe toți: elevi, profesori, părinți. Cred că, în loc să ne plasam pe o poziție defensivă, ar trebui să înțelegem fenomenul și „ să-l domesticim”. Mergem înainte dacă știm să ne asumăm! Oricum, excelentă prezentarea, grozavi prezentatorii: Ioniță Radu și Ivan Cristian, din clasa a XI-a A.

Când într-un loc (aici, denumit generic liceu ) se adună aproape opt sute de oameni în fiecare zi, este imposibil să nu se creeze sinergii, sub forma unor intenții comune, care se manifestă uneori frumos, alteori problematic, niciodată fără să implice o evoluție, ceea ce este, de fapt, important. Vorbesc despre talent, așadar. Copiii noștri desenează, cântă, dansează, sunt actori minunați! Trebuie doar să le oferi prilejul de a face acest lucru.

Printre eroi, menționăm elevii Dragnea Cristian și Cîrstea Ana, care interpretează sincretic (recitare și canto) Balada Brâncovenilor; Buică Aniela, din clasa a XI-a C, care prezintă un material pe tema Marii Uniri, ea obținând și premiul I, la secțiunea de pictură a concursului nostru.

Șase actori începători, dar cu perspective, din clasa a IX-a B, au interpretat piesa „ La strigat”, din volumul „ La lilieci”, scris de Marin Sorescu. Emoționați peste măsură ei înșiși, au emoționat la fel , la rândul lor, pe cei prezenți în sală. Bravo Ana, Ianis, Iulian, Sidonia, Iuliana și Diana!

La sfârșit, s-au acordat premii și diplome și s-au adresat felicitări binemeritate, de altfel! Toate acestea au fost împărtășite de aproape optzeci de oameni, care au învățat unii de la ceilalți, s-au bucurat împreună și au adunat amintiri. Acesta trebuie să fie scopul oricărui context educațional, de aceea ne propunem să repetăm experiența.