Un periplu de-a lungul Dunării
Profesor Mihaela Nicolae, geografie, Liceul Teoretic "Ion Heliade Rădulescu" Târgoviște
Nimic nu ne apropie mai mult de aventură ca excursiile. Organizate, sau spontane, excursiile întodeauna au stârnit dorința de a descoperi și spiritul de aventură, pe care îl păstrăm amorțit pe undeva și care abia așteaptă să iasă la lumină.
În viața școlară, excursiile sunt cu atât mai complicate, cu cât aduc după sine o altfel de aventură, cea interpersonală. De aceea, efortul depus în organizarea unui astfel de eveniment este răsplătit de fiecare dată.
În zilele de 27 și 28 martie 2018, elevii liceului au participat la excursia de documentare: Târgoviște – Drobeta Turnu Severin. Primul obiectiv din programul activității a fost Manastirea Horezu (Hurezi), care reprezintă cea mai de seamă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea este realizată în stilul artei brâncovenești, care se remarcă prin originalitate, măiestria liniilor și a culorilor. Ca și Mănăstirea Hurezu și Ceramica de Horezu este inclusă pe lista Patrimoniului Cultural al Umanității cu renumitele vase de Horezu ce au ca simbol dominant cocoșul, iar ca și culori predomină roșul și galbenul de Horezu.
Un alt obiectiv turistic vizitat pe parcursul excursiei noastre l-a reprezentat orașul Târgu Jiu, cu vestitele opere ale Ansamblului Monumental: Coloana Infinitului, Poarta sărutului, Masa tăcerii, realizate de vestitul scluptor Constantin Brîncuși, care a avut o contribuție deosebită la înnoirea limbajului și viziunii plastice în scluptura contemporană. Sculpturile marelui Brîncuși se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.
Ziua a doua a debutat cu o plimbare în zona Defileului Dunării, mai precis sectorul Cazanelor Dunării, realizate între munții din România și cei din Serbia, admirând chipul scluptat în stâncă al lui Decebal, Tabula Traiana și Mănăstirea Mraconia.
Frumusețea locurilor acționează ca un balsam asupra nervilor, forțează cugetul să reacționeze și fixează permanent în memorie experiențele. Deci, da, excursiile sunt forme de învățare extrem de eficiente, care creează legături între oameni altfel decât în interrelaționarea cotidiană.